- αληγείς
- Άνεμοι σταθεροί που πνέουν στην επιφάνεια της Γης από τις ζώνες των τροπικών, οι οποίες έχουν σταθερά υψηλή πίεση, προς τη ζώνη του Ισημερινού, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλές πιέσεις. Οι βόρειοι α. διακρίνονται από τους νότιους, προς τους οποίους συγκλίνουν, από μια ζώνη νηνεμιών του Ισημερινού, στην οποία υπερισχύουν ρεύματα αέρα που ανεβαίνουν κατακόρυφα. Υποκείμενοι στον νόμο του Φερέλ, δεν πνέουν παράλληλα προς τους μεσημβρινούς, αλλά εκτρέπονται στα Δ. Έτσι οι α. παίρνουν κατεύθυνση BA – ΝΔ στο βόρειο ημισφαίριο, και ΝA – ΒΔ στο νότιο ημισφαίριο με γωνία πρόσπτωσης, ως προς τον Ισημερινό, που μεταβάλλεται μερικώς με την εναλλαγή των εποχών. Κατά τους χρόνους της ναυσιπλοΐας με ιστιοφόρα, οι ναυτικοί εκμεταλλεύονταν τους α. λόγω της σταθερότητάς τους, γεγονός που επέτρεπε στα ιστιοφόρα να πλέουν με σχετική ασφάλεια προς δυτική κατεύθυνση, ιδιαίτερα από την Ευρώπη και την Αφρική προς την Αμερική. Τον πρώτο χάρτη ανέμων που αντιμετωπίζει με τρόπο ορθολογικό και επιστημονικό τους α. σχεδίασε στο δεύτερο μισό του 17ου αι. ο αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ με βάση τις παρατηρήσεις των ναυτικών κατά τη διάρκεια προηγουμένων δεκαετιών.
Σχηματικό διάγραμμα που παρουσιάζει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία μεταξύ των τροπικών του Καρκίνου και του Αιγόκερω. Η κάθετη τομή δείχνει τα ρεύματα αέρος που ανεβαίνουν από τη ζώνη των ισημερινών νηνεμιών και έπειτα κατεβαίνουν προς τους τροπικούς (ανταληγείς άνεμοι).
Σε αυτό το σχήμα απεικονίζονται οι κατευθύνσεις προς τις οποίες πνέουν οι αληγείς άνεμοι κοντά στην επιφάνεια της Γης, βόρεια και νότια του Ισημερινού.
Dictionary of Greek. 2013.